Echografie

Het maken van een echobeeld gebeurt met een ultrasound of echograaf. De machine zendt dmv de sonde of transducer een geluidsgolf uit en vangt deze golf direkt terug op. Omdat verschillende weefsels de golven op een verschillende manier weerkaatsen, kan het toestel een beeld vormen dat voor de dierenarts bruikbaar is.

Wanneer maken we een echo?

Zachte structuren die veel vocht bevatten zijn zeer goed in beeld te brengen dmv echografie. Voor botten of beenderen zal de echografie minder bruikbaar zijn , maar voor de weke delen (spieren, pezen, organen) bewijst de echo zijn nut.

Lucht is niet het favoriete medium van de echo en het is dan ook niet verwonderlijk dat de borstholte moeilijk te onderzoeken is met dit toestel . De luchthoudende longen komen moeilijk in beeld, echter het hart wordt door specialisten wel zeer goed met de echo bekeken.

In de buikholte of abdomen zijn de verschillende organen wel van elkaar te onderscheiden. Aandoeningen aan darmen, urineblaas en baarmoeder worden moeiteloos in beeld gebracht ( bvb darminvaginatie, blaasstenen, blaastumoren, pyometra of etterbaarmoeder en dracht).

 Een drachtdiagnose kan al met zekerheid gesteld vanaf 22 dagen na dekking.

 

Hond: 25 dagen drachtig

 

Hond: 45 dagen drachtig

 

Dierenvoeding

Info per diersoort