Vaccineren van konijnen

 Konijnen moet vanaf heden slechts éénmaal per jaar worden gevaccineerd. Ons doel is Uw konijn tijdig te beschermen vóór het aanbreken van het risicoseizoen, namelijk het insectenseizoen. Tegen welke ziektes kan ik mijn konijn vaccineren?

 

 

1. Myxomatose is een ziekte veroorzaakt door een pokkenvirus dat wordt overgedragen door insecten (voornamelijk konijnenvlooien, vliegen en muggen). Het ziektebeeld bestaat uit zwelling van de huid op de kop en snuit, zwelling van de oogleden, de omgeving rond de anus en de geslachtsdelen en zwellingen aan de binnenzijde van de oorschelpen. De dieren worden uiteindelijk blind en stoppen met eten. Myxomatose is een dodelijke ziekte. Zelfs bij een snelle diagnose en goede behandeling is de kans op genezing miniem. Vandaar is het sterk aan te bevelen Uw konijn te laten vaccineren en eventueel te behandelen met een antiparasitair middel zoals stronghold®.

 

2. Rabbit Haemorrhagic disease (RHD) wordt veroorzaakt door een virus dat zowel via direct als via indirect contact kan worden overgedragen. Kortom besmetting kan door contact met besmette dieren, maar ook door contact met besmet materiaal of het eten van gras afkomstig van een weide waar besmette konijnen eten. Aangetaste konijnen zijn suf, hebben koorts, stoppen met eten en kunnen in een eindstadium een bloedspoor vertonen ter hoogte van de neus. Meestal is er plotse sterfte zonder voorafgaande symptomen. De ziekte is bijna steeds dodelijk en niet te behandelen.

 

Vaccinatieschema:

Jonge konijnen  kan men vaccineren vanaf een leeftijd van 5 weken. Nadien moet het vaccin jaarlijks worden herhaald. Via één inspuiting is het konijn beschermd tegen zowel RHD als Myxomatose.