Radiografie

Op beide locaties beschikken we over moderne apparatuur om een RX-foto ,radiografie of röntgenopname te maken.

 

herschaalde kopie van fotos beveren 146

 

 

 

 

Wanneer een radiografie nemen?

Fractuur pinning

Arthrose elleboog

Thoraxopname

Abdomen: dubbelcontrast urineblaas 

Een RX-opname is uitermate geschikt om het skelet te bekijken. Beenderen of botten bevatten veel calcium en contrasteren fel tegenover de weke delen zoals spieren ,pezen en ingewanden.

Om een fractuur of barst in een bot te beoordelen, is zo'n opname onmisbaar. Een losse kraakbeenflap in het gewricht (OCD of osteochondrosis dissecans) kan in verschillende gewrichten van het lichaam voorkomen. Het onderliggende bot is van slechte kwaliteit en kan dmv een radiografie in beeld gebracht worden. Bij laattijdige diagnose of indien geen adequate behandeling wordt ingesteld, zal dit resulteren in chronische irritatie van het gewricht en arthrose. Dit is zichtbaar als verkalkingen binnen de gewrichtsholte.

 

Ook om de thorax (borstholte) en abdomen (buikholte) te onderzoeken , kan een RX-opname nuttige informatie leveren.

Op een foto van de thorax kijken we vooral naar de grootte en de vorm van de hartschaduw, het mediastinum (tussenschot tussen linker en rechter borsthelft) en de kwaliteit van het longweefsel. Een hartprobleem, een longontsteking of een tumoraal proces wordt op deze manier gediagnosticeerd.

 Een opname van de buik of abdomen vertelt ons iets over de verschillende organen. Ook wanneer uw huisdier een vreemd voorwerp heeft opgegeten wordt dit dmv een radiografie meestal duidelijk.

Soms maken we gebruik van contrastvloeistof. Deze vloeistof kunnen we op verschillende plaatsen inspuiten om bepaalde aandoeningen te verduidelijken. Een myelogram waarbij contrast in het wervelkanaal ingebracht wordt , dient om de exacte plaats van het letsel bij een discus hernia aan te duiden. Contast in een gewricht kan kraakbeenletsels uitlijnen( vb OCD). Bij een cystografie brengen we contrast in de urineblaas en bij een bariumdoorloopsessie beoordelen we de permeabiliteit van het darmkanaal door contrastvloeistof in de maag te brengen.

 

Plain radiografie nek

 

Contrast RX zelfde hond:
Discus hernia C2-C3

 

Dierenvoeding

Info per diersoort