Het gebit

alt

MAART IS DE MAAND VAN DE TANDHYGIËNE!!!

Algemene informatie over het hondengebit:

Pups worden geboren zonder tanden. Net zoals de mens heeft de hond een melkgebit en een volwassen gebit. Vanaf een leeftijd van 3 tot 4 weken zullen de eerste melktanden doorkomen. Deze tandjes zijn zeer scherp en breken vaak gemakkelijk af door het bijten op harde voorwerpen. Het melkgebit bestaat uit 28 tanden. De melktandjes vallen uit op het moment dat de volwassen tanden doorkomen. Jonge pups bijten vaak op harde voorwerpen wat het uitvallen van de melktanden vergemakkelijkt. Vanaf een leeftijd van 3 tot 4 maand komen de eerste volwassen tanden door. Eerst verschijnen de snijtanden, nadien de hoektanden, de premolaren en dan de molaren(=kiezen). Rond de leeftijd van 6 tot 7 maand zijn alle tanden gewisseld. Het volwassen gebit bestaat uit 42 tanden. Uitzonderingen op het aantal tanden wordt gezien bij zeer kort- of langsnuitige rassen.

Algemene informatie over het kattengebit:

Net zoals honden worden katten geboren zonder tanden. De eerste melktanden komen door op een leeftijd van 11 tot 15d. Het melkgebit van de kat bestaat uit 26 tandjes. Eveneens vanaf een leeftijd van 15 dagen kunnen de eerste volwassen tanden doorkomen te beginnen met de snijtanden. Op een leeftijd van 5 tot 6 maand is er een compleet volwassen gebit bestaande uit 30 tanden.

Persisterende melktanden:

alt alt
persisterende melkhoektand na wegname

 

Bij sommige honden/katten bljiven bepaalde melktanden langer dan normaal aanwezig in het gebit. Dit kan er toe leiden dat de volwassen tanden niet goed of in een abnormale stand doorkomen. Soms ziet men bv een normale volwassen hoektand waarnaast er nog een kleiner melkhoektandje blijft staan. Persisteren of het langer dan normaal aanwezig blijven van de melktanden komt vooral voor bij de hoektanden, maar komt soms ook elders in het gebit voor. Het is aan te raden de tandjes chirurgisch te verwijderen.

 

Tandplak - parodontitis:

Tandplak is een laagje bestaande uit bacteriën, etensresten en calcium en fosfor aanwezig in het speeksel. Typisch vindt men het meeste tandplak terug op moeilijk te bereiken plaatsen zoals op de overgang van tand naar tandvlees. Op deze manier kan men een tandvleesontsteking krijgen (gingivitis). Indien men op dit moment de tanden laat poetsen, zal de tandvleesonsteking herstellen. Indien er niet wordt ingegrepen zal de onsteking zich verder zetten naar diepere delen met het onstaan van een parodontitis. De verbinding tussen tand en bot wordt aangetast en het tandvlees trekt terug, waardoor de wortel van de tand verder bloot komt te liggen. De tanden worden minder stevig en vallen uit. Dit proces is irreversiebel, kortom een tijdige reiniging van het gebit is sterk aan te raden.

Om de vorming van tandsteen te voorkomen kan je best de tanden poetsen. Mechanische reiniging van de tanden met een tandborstel is de beste verzorging van het gebit. Probeer je jonge hond het tanden poetsen aan te leren. Gebruik hiervoor een tandpasta voor dieren. Geef uw hond steeds droogvoeding in plaats van nat voeding. De brok zorgt eveneens voor een mechanische reiniging. Andere alternatieve zijn het geven van kauwstrips  die de nodige enzymes bevatten die de vorming van tandsteen remmen.

 

de beleyr rietmiels tanden 001 de beleyr rietmiels tanden 002
voor detartratie na detartratie

 

Controleer zelf geregeld het gebit van uw hond of kat. Kijk of alle melktanden zijn gewisseld. Honden met een stinkende mondgeur hebben meestal last van tandplak gecombineerd met de nodige ontstekingen. Honden met tandvleesonsteking en slechte tanden hebben vaak pijn en moeilijkheden met eten. Laat tijdig het tandplak verwijderen door de dierenarts. Deze zal het volledige gebit grondig controleren en tanden trekken indien nodig. Een hond heeft beter een tand minder dan een pijnlijke tand. Indien uw dier nog geen last heeft van tandplak of pas hiervoor werd behandeld door de dierenarts, geef hem dan de juiste voeding om (nieuw) tandplakvorming te voorkomen.

 

Dierenvoeding

Info per diersoort